Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόστημα στο δόντι: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το απόστημα είναι μια φλεγμονή στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ του δοντιού και του ούλου, η οποία συνοδεύεται από πόνο.

Συνήθως προκαλείται από βαριά τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή από κάποιο τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρωγμή στο σμάλτο του δοντιού (αδαμαντίνη), από την οποία εισέρχονται βακτήρια που προσβάλλουν τον πυρήνα του δοντιού (τον πολφό).

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη ρίζα του δοντιού στο οστό (φατνίο) που στηρίζει το δόντι.

Συμπτώματα

Όταν υπάρχει απόστημα, ο ασθενής έχει έντονο πονόδοντο με σουβλιές ή πόνο που δημιουργεί το αίσθημα ότι κάτι χτυπάει μέσα στο ούλο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

- Πυρετός

- Πόνος κατά τη μάσηση

- Ευαισθησία του δοντιού στο ζεστό ή στο κρύο

- Πικρή γεύση στο στόμα

- Κακοσμία

- Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό

- Ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων

- Ανοιχτό έλκος που πυορροεί στην επιφάνεια του ούλου

Αντιμετώπιση

Στόχος είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής, η σωτηρία του δοντιού και η πρόληψη επιπλοκών. Για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενδέχεται να χρειαστεί να ανοιχτεί το απόστημα και να γίνει παροχέτευση του πύου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το δόντι με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως απονεύρωση. Απονεύρωση μπορεί να χρειάζεται να γίνει και για την αφαίρεση τυχόν κατεστραμμένου ιστού της ρίζας μετά την υποχώρηση της φλεγμονής.

Τότε μπορεί να προστεθεί και θήκη στο δόντι (στεφάνη ή κορώνα). Μπορεί επίσης να γίνει εξαγωγή του δοντιού και παροχέτευση από το φατνίο. Τέλος, παροχέτευση του αποστήματος μπορεί να γίνει και με διάνοιξη του πρησμένου ούλου. Για την ταχύτερη καταπολέμηση της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά. Για την ανακούφιση από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί το απόστημα συνιστώται πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο και γενικής χρήσης παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη.

από το onmed.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε