Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας.

Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους.


Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος;

Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα.

Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος;

Κακή στοματική υγιεινή

Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορεί να δημιουργεί μία δυσάρεστη οσμή. Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος αφαιρούν τις παγιδευμένες στροφές προτού αρχίσουν να αποσυντίθενται.

Το βούρτσισμα επίσης αφαιρεί την πλάκα, μία κολλώδη ουσία που συσσωρεύεται στα δόντια και προκαλεί δυσοσμία. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και περιοδοντική νόσο. Η κακοσμία στόματος επίσης αποτελεί πρόβλημα εάν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία και δεν την καθαρίζετε κάθε βράδυ.

Έντονες τροφές και ροφήματα

Όταν τρώτε κρεμμύδι, σκόρδο ή άλλες τροφές με έντονη οσμή, ο στόμαχος απορροφά έλαια από τις τροφές κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτά τα έλαια περνούν στην αιματική κυκλοφορία και φτάνουν μέχρι τους πνεύμονες.

Αυτό δημιουργεί μία οσμή που οι άλλοι μπορούν να παρατηρήσουν στην αναπνοή σας για έως και 72 ώρες. Η κατανάλωση ροφημάτων με ισχυρή οσμή, όπως ο καφές, επίσης συνεισφέρει στην κακοσμία στόματος.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων ή πούρων προκαλεί κακοσμία στόματος και ξηραίνει το στόμα, κάτι το οποίο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δυσοσμία.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία μπορεί να εμφανιστεί αν δεν παράγετε επαρκείς ποσότητες σάλιου. Το σάλιο διατηρεί το στόμα καθαρό και μειώνει τις οσμές.

Η ξηροστομία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν έχετε μία πάθηση των σιελογόνων αδένων, κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα ή λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και κάποιων ουρολογικών παθήσεων.

Περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος συμβαίνει όταν δεν αφαιρείτε σωστά την πλάκα από τα δόντια σας. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα γίνεται πέτρα. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτρα με το βούρτσισμα, και αν το προσπαθήσετε αυτό, θα ερεθίσει περαιτέρω τα ούλα σας.

Η πέτρα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μικρών ανοιγμάτων στην περιοχή μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Τροφές, βακτήρια και οδοντική πλάκα συσσωρεύονται σε αυτές τις τρύπες, προκαλώντας έντονη οσμή.

Παθήσεις των ιγμορείων, του στόματος και του λαιμού

Η κακοσμία στόματος μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε:

Οι λίθοι στις αμυγδαλές, οι οποίοι τείνουν να συγκεντρώνουν βακτήρια, μπορεί επίσης να αποτελούν την αιτία της δυσάρεστης αναπνοής.

Ασθένειες

Η ασυνήθιστη κακοσμία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, όπως:

Πώς διαγιγνώσκεται η κακοσμία στόματος;

Ο οδοντίατρος θα μυρίσει την αναπνοή σας και θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το πρόβλημά σας. Μπορεί να σας προτείνει ένα ραντεβού το πρωί πριν πλύνετε τα δόντια σας.

Θα κληθείτε να απαντήσετε για το πόσο συχνά βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, τα είδη των τροφών που καταναλώνετε και οποιεσδήποτε αλλεργίες ή ασθένειες έχετε. Ενημερώστε το γιατρό σας πόσο συχνά ροχαλίζετε, ποια φάρμακα λαμβάνετε και πότε ξεκίνησε το πρόβλημα της κακοσμίας στόματος.

Για να διαγνώσει τι προκαλεί τη δυσάρεστη αναπνοή, ο γιατρός θα μυρίσει το στόμα, τη μύτη και τη γλώσσα σας για να εντοπίσει την πηγή της κακοσμίας.

Εάν η οσμή δεν φαίνεται να προέρχεται από τα δόντια ή το στόμα, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει να επισκεφτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό για να αποκλείσετε υποκείμενες παθήσεις.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την κακοσμία στόματος;

Εάν η κακοσμία στόματος οφείλεται σε συσσώρευση πλάκας, ένας καθαρισμός θα λύσει το πρόβλημα. Ένας βαθύς οδοντιατρικός καθαρισμός μπορεί να είναι απαραίτητος αν έχετε περιοδοντική νόσο.

Η θεραπεία υποκειμένων προβλημάτων, όπως η ιγμορίτιδα ή η νεφρική νόσος, θα βοηθήσει στη βελτίωση της οσμής του στόματος. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε τεχνητό σάλιο και να πίνετε άφθονο νερό εάν η ξηροστομία προκαλεί το πρόβλημα.

Πώς μπορεί να προληφθεί η κακοσμία στόματος;

Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά και βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε σωστά μεταξύ των όλων των δοντιών. Χρησιμοποιήστε αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα καθημερινά για τη θανάτωση των βακτηρίων. Μπορείτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας ώστε να απομακρύνετε τα βακτήρια.

Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ή την πρόληψη της κακοσμίας. Πίνετε νερό για να ξεπλένετε σωματίδια τροφής και να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο. Εάν καπνίζετε, ο τερματισμός του θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα σας ενυδατωμένο και ελεύθερο από οσμές.

Ενσωματώστε τα παρακάτω βήματα στη ρουτίνα σας για να αποτρέψετε την κακοσμία στόματος:

  • Καθαρίστε την τεχνητή οδοντοστοιχία ή το μασελάκι καθημερινά.
  • Αντικαταστήστε την παλιά οδοντόβουρτσα με μία καινούργια κάθε τρεις μήνες.
  • Προγραμματίστε καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες.

 

Βιβλιογραφία

American Academy of Family Physicians. (2019). Halitosis. familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/halitosis.html

American Dental Association. (n.d.). Halitosis. http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/h/halitosis

American Dental Association. (n.d.). Bad breath: 6 causes (and 6 solutions). https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/b/bad-breath

Kapoor U, et al. (2016). Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. https://doi.org/10.4103/1305-7456.178294

Krishnan ST, et al. (2016). Recent analytical approaches to detect exhaled breath ammonia with special reference to renal patients. https://doi.org/10.1007/s00216-016-9903-3

Ontario Dental Association. (2020). Tips for fresh breath. https://www.youroralhealth.ca/personal-oral-care/tips-for-fresh-breath

Torsten M, et al. (2017). Drug-related oral malodour (halitosis): a literature review. http://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/4930-4934-Drug-related-oral-malodour-halitosis-a-literature-review.pdf

Villa A, et al. (2014). Diagnosis and management of xerostomia and hyposalivation. https://doi.org/10.2147/TCRM.S76282

Από το WikiHealth

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω