Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα οφέλη της τεχνητής οδοντοστοιχίας

Για πολλούς, οι τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι απλά μέρος της καθημερινότητας. Αν ο οδοντίατρός σας έχει συμβουλεύσει να βάλετε τεχνητή οδοντοστοιχία, να ξέρετε οτι δεν είστε μόνος. Εκατομμύρια άνθρωποι φορούν τεχνητή οδοντοστοιχία, που τους βοηθά να τρώνε, να μιλάνε και να χαμογελούν καθημερινά με αυτοπεποίθηση.Ανάμεσα στις επισκέψεις στον οδοντίατρο και το χρόνο που χρειάζεται για την προσαρμογή, ιδίως αν φοράτε για πρώτη φορά τεχνητή οδοντοστοιχία, η καλή γνώση της διαδικασίας μπορεί να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες σας. Παρακάτω είναι ένας οδηγός για το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής:

Βάζοντας τεχνητή οδοντοστοιχία

Όταν βάλετε τεχνητή οδοντοστοιχία, είναι πιθανό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

- Εξαγωγή δοντιών: Ο οδοντίατρός σας, θα σας εξηγήσει όλα τα βήματα και τι να αναμένετε σε όλη τη διαδικασία, ώστε να νιώθετε άνετα και πλήρως ενημερωμένοι, ιδίως αν χρειαστεί να κάνετε κάποιες εξαγωγές δοντιών.

- Καλούπια στόματος: Θα σας πάρουν καλούπια του στόματος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια οδοντοστοιχία στα μέτρα σας.

- Καλούπια δαγκώματος: Στο βήμα αυτό, χρησιμοποιούνται κομμάτια κεριού για να ελεγχθεί αν μπορείτε να δαγκώσετε άνετα και σωστά. Επιπλέον μπορεί να σας ζητηθεί να διαλέξετε το σχήμα και το χρώμα των νέων σας δοντιών σε αυτή τη φάση.

- Κέρινα μοντέλα: Τα νέα σας δόντια κατασκευάζονται από κερί, βοηθώντας σας να πάρετε μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει και θα λειτουργεί η τεχνητή οδοντοστοιχία σας.

- Τοποθέτηση: Η τελική οδοντοστοιχία σας, τοποθετείται και κατόπιν σας δίνονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες για τη χρήση και τη φροντίδα της.

Όταν έρθει η ώρα να συζητήσετε για την εμφάνιση και την αίσθηση της νέας σας τεχνητής οδοντοστοιχίας, θα ήταν καλό να πάτε μαζί με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για υποστήριξη. Πάρτε μαζί σας παλιές φωτογραφίες, καθώς μπορεί να σας βοηθήσουν να επιλέξετε οδοντοστοιχία που ταιριάζει με τα φυσικά σας δόντια, κάνοντάς σας να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.

Αν αποφασίσετε να βάλετε άμεση/προσωρινή οδοντοστοιχία αμέσως μετά την ενδεχόμενη εξαγωγή των δοντιών σας, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας σχετικά, ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Προσαρμογή

Μόλις βάλετε την τεχνητή οδοντοστοιχία σας, στην αρχή μπορεί να έχει περίεργη αίσθηση, αυτό όμως είναι φυσιολογικό. Σε λίγες ημέρες, το στόμα, η γλώσσα και οι μύες του προσώπου σας θα τη συνηθίσουν. Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για καθημερινές λειτουργίες όπως το φαγητό και η ομιλία, πάρτε όμως το χρόνο σας και θα ξαναείστε ο εαυτός σας πολύ σύντομα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με προϊόντα – όπως στερεωτικές κρέμες και καθαριστικά προϊόντα για τεχνητές οδοντοστοιχίες – που θα σας κάνουν να νιώθετε πολύ πιο σίγουροι φορώντας την τεχνητή οδοντοστοιχία σας.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Μπορεί να χρειαστούν μόνο λίγοι μήνες από το πρώτο ραντεβού με τον οδοντίατρο, μέχρι τη μέρα που θα νιώθετε εντελώς άνετα με τις νέες οδοντοστοιχίες σας. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερα ή πέντε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας σε μια περίοδο τριών με έξι εβδομάδων, αυτό όμως ενδέχεται να διαφέρει για κάθε άτομο.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μετά την τοποθέτηση της τεχνητής οδοντοστοιχίας θα διασφαλίσει ότι οι οδοντοστοιχίες σας, όπως και το υπόλοιπο στόμα σας, θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Η τοποθέτηση τεχνητής οδοντοστοιχίας προσφέρει πολλά οφέλη και η διαδικασία δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο ίσως φαντάζεστε. Μόλις συνηθίσετε τη νέα οδοντοστοιχία σας, θα μπορείτε να απολαμβάνετε στο μέγιστο την κάθε μέρα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε