Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολφίτιδα.

 Πολφίτιδα.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οξεία πολφίτιδα καλείται η έντονη φλεγμονή του πολφού του δοντιού, που εκδηλώνεται με έντονο στιγμιαίο ή και συνεχή πόνο μετά την επίδραση κάποιου ερεθίσματος πάνω στο δόντι. Πολλές φορές ο πόνος εκδηλώνεται και αυτόματα, χωρίς δηλαδή να τον προκαλέσει κάποιο ερέθισμα.



Παθογένεια

Η φλεγμονή του πολφού είναι η αντίδραση του πολφού σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα με κυριότερο από αυτά την τερηδόνα. Επίσης μπορεί να την προκαλέσουν, ο τραυματισμός του δοντιού από κάποιο κτύπημα ή και κάποια εργασία που έγινε στο δόντι (σφράγισμα, τρόχισμα για να μπει κάποια θήκη, κλπ). Στα αρχικά στάδια της η οξεία πολφίτιδα (οξεία ορώδης πολφίτιδα) μπορεί να μην είναι καταστρεπτική για τον πολφό, αν όμως δεν αντιμετωπιστεί μεταπίπτει στην οξεία πυώδη πολφίτιδα η οποία είναι και καταστροφική για τον πολφό του δοντιού.

Τι είναι ο πολφός;

Ο πολφός είναι το σύνολο των νεύρων και των αγγείων που υπάρχουν μέσα σε κάθε δόντι και στις ρίζες του. Περιβάλλεται από τις σκληρές ουσίες του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη (εξωτερικά) και την οδοντίνη.

Πρόληψη

Η ανεύρεση και έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτής της επώδυνης κατάστασης.

Κλινική εικόνα

Το χαρακτηριστικό της οξείας πολφίτιδας είναι ο πολύ έντονος πόνος διάρκειας λίγων λεπτών ή και συνεχής, ο οποίος προκαλείται από κάποιο ερέθισμα, όπως το ψυχρό ή το θερμό που επιδρά πάνω σε δόντι που έχει τερηδόνα ή έχει τροχισθεί ή σφραγισθεί κλπ. Ο πόνος συνεχίζεται και μετά την παύση της δράσης του ερεθίσματος. Σε προχωρημένα στάδια της (οξεία πυώδης πολφίτιδα), ο πόνος είναι πλέον αφόρητος -ιδίως όταν ο ασθενής ξαπλώσει- και διάχυτος.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με βάση τα συμπτώματα και κυρίως τα χαρακτηριστικά του πόνου (διάρκεια, τι τον προκαλεί, κλπ). Επίσης η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία βοηθούν σημαντικά την διάγνωση. Επειδή πολλές φορές ο πόνος είναι διάχυτος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να εντοπισθεί το υπαίτιο δόντι.

Αντιμετώπιση

Στα πολύ αρχικά της στάδια, η οξεία πολφίτιδα είναι μια κατάσταση αντιστρεπτή και δεν χρειάζεται να γίνει αφαίρεση του πολφού (ενδοδοντική θεραπεία). Τις περισσότερες όμως φορές η θεραπεία εκλογής είναι η αφαίρεση του πολφού.

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση των νεύρων και των αγγείων -του πολφού δηλαδή- μέσα από το δόντι, ο καλός καθαρισμός και απολύμανση με ειδικά υγρά και εργαλεία του χώρου που αυτά καταλάμβαναν (μέσα στο δόντι και στις ρίζες) και η έμφραξη του χώρου αυτού με ειδικό υλικό (γουταπέρκα).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Επικοινωνία

Tο ιατρείο βρίσκεται στην Πάτρα επί της οδού Παναχαϊκου 32. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μάζι μας για οποιοδήποτε οδοντικό πρόβλημα και να κλείσετε ένα ραντεβού σχετικά με την αξιολόγηση και την δρομολόγηση της αποπεράτωσης του προβλήματος. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6944 741012 και με e-mail στο toothmedicalgr@gmail.com