Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στοματική υγεία & μακροζωία

 Η μακροζωία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως τα γονίδιά μας.Ένας απλός αλλά πολύ σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου ωστόσο, είναι το βούρτσισμα των δοντιών μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ρίχνουν φως στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στη μακροζωία και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Aging, η καλή στοματική υγεία είναι ένας από αυτούς.

Η επίδραση της στοματικής υγείας στη γενική υγεία και τη θνησιμότητα των ηλικιωμένων έχει τραβήξει το επιστημονικό ενδιαφέρον την τελευταία δεκαετία.

Οι ειδικοί διερεύνησαν τη σχέση των συμπεριφορών οδοντικής υγείας και της κατάστασης των δοντιών με το θάνατο από κάθε αιτία σε 5.611 ηλικιωμένους από το 1992 έως το 2009, προχωρώντας σε εκτίμηση του κινδύνου ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες.

Ανακάλυψαν ότι το να μην βουρτσίζει κάποιος τα δόντια του το βράδυ πριν τον ύπνο, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μακροζωία.

Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τη μακροζωία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να μην βουρτσίζει ποτέ κάποιος τα δόντια του το βράδυ, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20-35% σε σύγκριση με το καθημερινό βούρτσισμα.

Η μη χρήση οδοντικού νήματος αύξησε τον κίνδυνο κατά 30% σε σύγκριση με την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος.

Τι άλλο αποκάλυψε η μελέτη

Το να μην επισκεφτεί κανείς τον οδοντίατρο τους τελευταίους 12 μήνες αύξησε τον κίνδυνο κατά 30-50% συγκριτικά με το να τον έχει επισκεφτεί δύο ή περισσότερες φορές.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η θνησιμότητα αυξήθηκε ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που έχει χάσει κανείς.

Οι άνθρωποι χωρίς δόντια (ακόμα και με οδοντοστοιχίες) είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν 20 και πλέον δόντια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Οι συμπεριφορές πέριξ της στοματικής υγείας βοηθούν στη διατήρηση φυσικών, υγιών και λειτουργικών δοντιών, αλλά φαίνεται επίσης ότι συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας».

Μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Community Dentistry and Oral Epidemiology επιβεβαίωσε τα ευρήματα.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση απώλειας δοντιών και θνησιμότητας και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δοντιών που έχει κάποιος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το προσδόκιμο ζωής.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι είχαν 20 ή περισσότερα δόντια στην ηλικία των 70 ετών είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω από εκείνους με λιγότερα από 20 δόντια.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η στοματική υγεία αποτελεί σταθερά έναν αξιόπιστο δείκτη για την αξιολόγηση της γενικής μας υγείας.

«Οι δείκτες στοματικής υγείας, όπως η ασθένεια των ούλων, έχουν συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα γενικών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, εμφράγματα, εγκεφαλικά, διαβήτη, άνοια και προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» καταλήγουν.

Πηγή: exrpess.co.uk

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε