Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επικίνδυνες οδοντικές καταστάσεις

 Τι είναι ένα δόντι με απόστημα;

Ένα δόντι με απόστημα είναι ένας θύλακας πύου που μπορεί να σχηματιστεί σε διαφορετικά μέρη ενός δοντιού ως αποτέλεσμα βακτηριακής μόλυνσης. Μερικές φορές ονομάζεται οδοντικό απόστημα. Ένα δόντι με απόστημα προκαλεί μέτριο έως σοβαρό πόνο που μπορεί μερικές φορές να ακτινοβολεί στο αυτί ή το λαιμό σας.Αφήνοντάς το χωρίς θεραπεία, μπορεί να μετατραπεί σε μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους και πώς να τα αναγνωρίζετε.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι;

Οι διαφορετικοί τύποι οδοντικών αποστημάτων εξαρτώνται από την τοποθεσία.

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

 • Περιακρορριζικό απόστημα. Αυτό είναι ένα απόστημα στην άκρη της ρίζας ενός δοντιού.
 • Περιοδοντικό απόστημα. Αυτό είναι ένα απόστημα στο ούλο δίπλα στη ρίζα ενός δοντιού. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους περιβάλλοντες ιστούς και στα οστά.
 • Απόστημα ούλων. Αυτό είναι ένα απόστημα στα ούλα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα ενός δοντιού με απόστημα είναι ο παλλόμενος πόνος κοντά σε ένα δόντι ή στα ούλα σας. Ο πόνος συνήθως έρχεται ξαφνικά και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • πόνο που ακτινοβολεί στο αυτί, το σαγόνι ή το λαιμό σας
 • πόνος που χειροτερεύει όταν ξαπλώνετε
 • πόνος κατά το μάσημα ή το δάγκωμα
 • ερυθρότητα του προσώπου και πρήξιμο
 • πρησμένα, κόκκινα ούλα
 • ευαισθησία των δοντιών
 • αποχρωματισμένα ή δόντια με κινητικότητα
 • κακή αναπνοή
 • κακή γεύση στο στόμα σας
 • ευαίσθητους ή πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό ή κάτω από το σαγόνι σας
 • πυρετός

Αν γίνει ρήξη (σπάσει) το απόστημα, θα αισθανθείτε σχεδόν άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια ξαφνική κακή γεύση στο στόμα σας καθώς το πύον φεύγει.

Από τι προκαλείται;

Τα βακτηρίδια που εισέρχονται στα δόντια ή τα ούλα σας οδηγούν σε ένα απόστημα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό εξαρτάται από τον τύπο του αποστήματος:

 • Περιακρορριζικό απόστημα. Τα βακτήρια εισέρχονται στον πολφό (νεύρο του δοντιού) μέσα στα δόντια σας, συνήθως μέσα από μια κοιλότητα. Αυτός αποτελείται από νεύρα, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία.
 • Περιοδοντικό απόστημα. Η φλεγμονή των ούλων προκαλεί συνήθως αυτόν τον τύπο, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού.
 • Απόστημα ούλων. Ένα ξένο σώμα, όπως συσσωρευμένη τροφή που δεν έχει απομακρυνθεί, έχει ενσφηνωθεί στα ούλα σας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία για ένα δόντι με απόστημα εστιάζει στην εκκαθάριση της λοίμωξης και στην ανακούφιση του πόνου. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να ξεκινήσει με οδοντιατρική ακτινογραφία. Αυτό θα βοηθήσει να δεί αν η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές.

Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του αποστήματός σας, οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Αφαίρεση του αποστήματος. Ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια μικρή τομή στο απόστημα για να φύγει το πύον. Θα ακολουθήσει με τον καθαρισμό της περιοχής με ειδικά διαλύματα.
 • Διαδικασία απονεύρωσης. Μια ενδοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει τη διάνοιξη στο προσβεβλημένο δόντι για αποστράγγιση του αποστήματος και απομάκρυνση τυχόν μολυσμένου πολφού. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα γεμίσει και θα σφραγίσει τον θάλαμο του ριζικού σωλήνα. Μπορεί επίσης να καλύψει το δόντι σας με στεφάνη (θήκη) για να τον ενισχύσει από ένα μελλοντικό κάταγμα. Η διαδικασία στεφάνης γίνεται κατά τη σε ξεχωριστό ραντεβού.
 • Εξαγωγή δοντιού. Εάν το δόντι σας είναι πάρα πολύ κατεστραμμένο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να το αφαιρέσει πριν από την απομάκρυνση του αποστήματος. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εξάγει το δόντι εάν δεν μπορεί να σωθεί και στη συνέχεια να αποστραγγίσει το απόστημα.
 • Αντιβιοτικά. Εάν η μόλυνση έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από την περιοχή του αποστήματος ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο οδοντίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος αντιβιοτικά για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της λοίμωξης.
 • Απομάκρυνση ξένων αντικειμένων. Εάν το απόστημα σας προκαλείται από ξένο αντικείμενο στα ούλα, ο οδοντίατρός σας θα το αφαιρέσει. Θα συνεχίσει με τον καθαρισμό της περιοχής με ειδικά εργαλεια και με τη χρήση ειδικών διαλυμάτων.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Είναι σημαντικό να θεραπευθεί το απόστημα από έναν οδοντίατρο. Ακόμα κι αν έχει ήδη σπάσει, είναι αναγκαίο να εξεταστεί και καθαριστεί η περιοχή από το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη δεν εξαπλώνεται.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο σαγόνι σας και σε άλλα μέρη του κεφαλιού και του λαιμού σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σηψαιμία. Αυτή είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας λοίμωξης.

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο ή στα επείγοντα εάν έχετε απόστημα συνοδευόμενο από:

 • υψηλός πυρετός
 • οίδημα προσώπου
 • δυσκολία στην κατάποση
 • γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • σύγχυση

Αυτά είναι όλα ενδείξεις σοβαρής λοίμωξης που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Ένα απόστημα πρέπει να μειωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από τη θεραπεία. Ακόμα κι αν φαίνεται να βελτιώνεται από μόνο του, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη δεν εξαπλώνεται σε άλλη περιοχή.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ενός αποστήματος εφαρμόζοντας καλή στοματική υγιεινή και έχοντας οδοντιατρικούς ελέγχους κάθε έξι μήνες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε