Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανωμαλίες των δοντιών (αριθμός, μέγεθος, σχήμα κ.ά.)

 Ανωμαλίες των δοντιών

Ανωμαλίες του αριθμού των δοντιών

  1. Υπεραριθμία: η ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού δοντιών από το φυσιολογικό. Οι υπεράριθμοι οδόντες εμφανίζουν συχνά άτυπη μορφολογία.
  2. Ολιγοδοντία ή Μερική ανοδοντία: η έλλειψη ενός ή περισσότερων δοντιών.
  3. Ολική ανοδοντία: η παντελής έλλειψη δοντιών. Εμφανίζεται ως συνοδό σύμπτωμα σε ορισμένα γενετικά σύνδρομα.

Εικόνα από το Dental Implant

Ανωμαλίες σχετικά με το μέγεθος των δοντιών

  1. Μικροδοντία ή Νανοδοντία: όταν το μέγεθος του δοντιού είναι μικρότερο από το φυσιολογικό. Μπορεί να είναι «αληθής» ή «φαινομενική» (π.χ. φυσιολογικό μέγεθος οδόντων σε άτομο με μεγάλη γνάθο)
  2. Μεγαλοδοντία ή Γιγαντοδοντία: όταν το μέγεθος του δοντιού είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Μπορεί να είναι «αληθής» ή «φαινομενική» (π.χ. φυσιολογικό μέγεθος οδόντων σε άτομο με μικρή γνάθο)

Ανωμαλίες του σχήματος του δοντιού

  1. Οδόντες κωνικού σχήματος: Συχνότερα στους τομείς της άνω γνάθου (και ιδιαίτερα στον πλάγιο). Συχνή ανωμαλία στους μεσόδοντες.
  2. Δίδυμοι οδόντες: προκύπτουν από τον μερικό διαχωρισμό ενός δοντιού κατά την διάπλασή του. Συνήθως στην περιοχή των τομέων της άνω ή κάτω γνάθου.
  3. Σύντηξη οδόντων: προκύπτει από την συνένωση δύο γειτονικών δοντιών κατά την διάπλασή τους. Μπορεί να αφορά όλο το μήκος ή μόνο τις μύλες ή μόνο τις ρίζες.
  4. Εγκολεασμός οδόντος ή Οδούς εντός οδόντος: Πρόκειται για έμπτυξη της αδαμαντίνης μαζί με την υποκείμενη οδοντίνη, μέσα στην πολφική κοιλότητα έτσι ώστε να σχηματιστεί κοιλότητα που έχει τοιχώματα από αδαμαντίνη, ανοιχτή προς τα έξω.

Ανωμαλίες του χρώματος των δοντιών

  1. Κηλίδες: είναι περιγραμμένες αλλοιώσεις του χρώματος του δοντιού από αίτια όπως π.χ. υπερβολική λήψη φθορίου, τραυματισμό κατά την διάπλαση κτλ.
  2. Δυσχρωμίες: είναι διάχυτες αλλοιώσεις του χρώματος των δοντιών. Μπορεί να οφείλονται σε νέκρωση του πολφού, λήψη τετρακυκλίνης στην παιδική ηλικία, ορισμένες παθολογικές καταστάσεις κτλ.

Ανωμαλίες της θέσης των δοντιών

  1. Στροφή: όταν το δόντι έχει στραφεί γύρω από τον επιμήκη άξονά του.
  2. Απόκλιση: όταν ο επιμήκης άξονας του δοντιού δεν έχει κανονική κλίση ως προς το προσθιοπίσθιο ή μετωπιαίο επίπεδο.
  3. Εκτόπιση: η ύπαρξη ενός δοντιού εκτός του οδοντικού τόξου.
  4. Ετεροτοπία: όταν ένα δόντι βρίσκεται στη θέση ενός άλλου στο οδοντικό τόξο.
  5. Υπερέκφυση: όταν ένα δόντι φαίνεται μακρύτερο των υπολοίπων επειδή βρίσκεται πέραν του μασητικού επιπέδου.
  6. Υπέκφυση: όταν ένα δόντι φαίνεται βραχύτερο επειδή υπολείπεται του μασητικού επιπέδου.
  7. Συνωστισμός: η κατάσταση στην οποία λόγω ελλείψεως χώρου τα δόντια βρίσκονται σε ανώμαλη θέση και έχουν χάσει τα κανονικά σημεία επαφής τους.
  8. Διαστήματα: κενά μεταξύ των δοντιών που παραμένουν και μετά την ολοκλήρωση της πλήρους ανατολής της μόνιμης οδοντοφυΐας.


από τη wikipedia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε