Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κράνμπερι: ιδιότητες και στοματική υγιεινή

Κράνμπερι, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού όπως και αν προτιμάς τα μικρά αυτά μούρα,το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου. Τα cranberries που συχνά αποκαλούνται ως υπερτροφή ,είναι γνωστά για τις ευεργετικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν αποτελέσει το αντικείμενο επιστημονικών μελετών αμέτρητες φορές.

Από την δημιουργό KristineLejniece του Pixabay


Λίγα λόγια για τα κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι ένας τύπος μικροσκοπικών κόκκινων όξινων μούρων τα οποία είναι καρποί μικρών φυλλοβόλων θάμνων. Τα κράνμπερι ως φυτό εντοπίζονται στις βορειότερες περιοχές της Αμερικανικής ηπείρου με την επιστημονική ονομασία Vaccinium macrocarpon. Παράγει χαρακτηριστικούς κόκκινους καρπούς ενώ τα άνθη του είναι λευκά ή ροζ.

Κράνμπερι και διατροφική αξία

Τα κράνμπερι είναι φρούτα ,επομένως σου προσφέρουν κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες με τη μορφή σακχάρων , προσφέροντας μόνο 46 θερμίδες ανά 100g φρέσκου προϊόντος. Έτσι τα κράνμπερι μπορούν  να θεωρηθούν μια lightεπιλογή όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία.(USDA Foods List, National Nutrient Database for Standard Reference).

Πραγματοποιήθηκε μια έρευνα ανάμεσα σε μύρτιλλο , βατόμουρα, σμέουρα , φράουλες και cranberries και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κράνμπερι εμφανίζουν  τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Β6 και νάτριο καθώς και τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα με πολύ υψηλό ποσοστό, ενώ αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης C ( USDA Foods List, National Nutrient Database for Standard Reference ),(Haytowitz D.B. etal., 2010)

Πόσο ωφελούν τα κράνμπερι την υγεία μας;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα κράνμπερι μπορεί να αποτελέσουν έναν ισχυρό σύμμαχο για τη βελτίωση της υγείας. Μπορεί τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω να είναι εντυπωσιακά και πολλά υποσχόμενα, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι η καλή υγεία είναι ένας συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και ενός σωστού τρόπου ζωής.

Προστασία από ουρολοιμώξεις

Χάρη στο αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο, τα κράνμπερι προστατεύουν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το βασικό ενεργό συστατικό του cranberry που σχετίζεται με τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόληψης τωνλοιμώξεων του ουροποιητικού (recurrent Urinary Tract Infection – rUTIs) είναι οι προανθοκυανιδίνες(Gupta, et al., 2007).

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι μοναδικά δομημένες προανθοκυανιδίνες (PAC) που υπάρχουν στα cranberries αναστέλλουν την προσκόλληση παθογόνων Escherichia coli(E. Coli) (Howell, 2002). Πλέον πιστεύεται ευρέως ότι οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι αποτρέπουν την συσσώρευση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη, εμποδίζοντας την μόλυνση από E.Coli(Howell και Foxman, 2002)

Στοματική υγιεινή

Η κατανάλωση των κράνμπερι σε τακτική βάση προστατεύει από την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων (τερηδόνα,περιοδοντίτιδα).(Weissetal, 2002)

Καρδιοπροστατευτική δράση

Μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες του κράνμπερι μπορεί να  συμβάλουν στην μείωση  του  κινδύνου  των  καρδιαγγειακών  παθήσεων  (CVD) αναστέλλοντας την οξείδωση της LDL, βελτιώνοντας  την  λειτουργία  των  αγγείων  και  μειώνοντας  την πίεση του αίματος (McKay και Blumberg, 2007).

Tα κράνμπερι έχουν αποδειχθεί ότι περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή   νόσο   μεταξύ   των   πληθυσμών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη τύπου (Lee et al., 2008)

Αντικαρκινική δράση

In vitro μελέτες δείχνουν ότι το κράνμπερι μειώνει την ανάπτυξη και τον πολλάπλασιασμότων καρκινικών κυττάρων σε διάφορους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του μαστού,του παχέος εντέρου,του προστάτη και των πνευμόνων.(Neto,2007).

Πραγματοποιήθηκε μια έρευνα σε ποντίκια που είχαν καρκίνο και δόθηκε σαν συμπλήρωμα διατροφής πολτός από κράνμπερι και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κράνμπερι καθυστέρησε την ανάπτυξη και ανέστειλε τη μετάσταση ενός ανθρώπινου τύπου καρκίνου του μαστού.(Ferguson P.J.,etal., 2004)

Διατήρηση σωματικού βάρους

Έρευνες δείχνουν πως ο φυσικός χυμός από κράνμπερι, όπως και από πορτοκάλι και μήλο, φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση του βάρους στα φυσιολογικά όρια, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα άτομα που καταναλώνουν το χυμό σε σύγκριση με αυτά που δεν καταναλώνουν.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν το χυμό είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης, παρότι χρησιμοποιούνται φυσικά ή τεχνικά γλυκαντικά καθώς ο χυμός αυτός έχει ξινή γεύση (Duffey K.J., et al. 2013).

Πώς να τα καταναλώσετε;

Τα κράνμπερι μπορείς να τα βρεις στην αγορά με διάφορους τρόπους. Μπορείς λοιπόν να πιείς ένα χυμό cranberryσε κάποιο σνακ της ημέρας ή διαφορετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγα κράνμπερι στο γιαούρτι μας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για γλυκό.

Αν θέλεις όμως να επωφεληθείς των αντιοξειδωτικών τους και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου ,φτιάξε μαρμελάδα από κράνμπερι ή αναβάθμισε τη μαγειρική σου συνδυάζοντας τα με χοιρινό ή πουλερικά. Δίνουν μια ωραία γλυκόξινη επίγευση στο πιάτο σου και εκτός αυτού θυμήσου ότι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C οπότε μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση σιδήρου από το κρέας.

 

5+1 λόγοι για να εντάξεις τα κράνμπερι στη διατροφή σου

·        Καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
·        Προστασία από την τερηδόνα και τα περιοδοντικά προβλήματα
·        Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς
·        Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
·        Κράνμπερι, το μούρο με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα
·        Γιατί μια κουτάλια από κράνμπερι μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη νότα  στη διατροφή σου

 

ΒΙΒΛΙΟΦΡΑΦΙΑ

·        USDA Foods List, National Nutrient Database for Standard Reference. Release 27.
·        Gupta, K., Chou, M., Howell, A., Wobbe, C., Grady, R., & Stapleton, A. (2007). Cranberry Products Inhibit Adherence of P-Fimbriated Escherichia Coli to Primary Cultured Bladder and Vaginal Epithelial Cells. . Journal of Urology, 2357-2360.
·        Howell AB, Foxman B., 2002.Cranberry juice and adhesion of antibiotic-resistant uropathogens. JAMA
·        Howell AB. Cranberry proanthocyanidins and the maintenance of urinary tract health. Critic Review Food Science Nutrition 2002
·        Weiss EL, Lev-Dor R, Sharon N, Ofek I., 2002. Inhibitory effect of a high-molecular-weight constituent of cranberry on adhesion of oral bacteria. Critic Review Food ScienceNutrition. 2002
·        Lee IT, Chan YC, Lin CW, Lee WJ, Sheu WH., 2008. Effect of cranberry extracts on lipid profiles in subjects with Type 2 diabetes. Diabet Med
·        McKay D.L, Jeffrey B. Blumberg.,2007.Cranberries (Vaccinium macrocarpon) and Cardiovascular Disease Risk Factors. Nutrition reviews
·        Neto  CC,  Amoroso  JW,  Liberty  AM.,  2008.Anticancer  activities  of  cranberry phytochemicals: an update. MolecularNutritionFood Res
·        Ferguson P.J., Kurowska E., Freeman D.J., Chambers A.F., Koropatnick D.J., (2004). A Flavonoid Fraction from Cranberry Extract Inhibits Proliferation of Human Tumor Cell Lines. The Journal of Nutrition. 134(6): 1529-1535.
·        Haytowitz D.B., Bhagwat S., (2010). USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2. U.S. Department of Agriculture.
·        Duffey K.J., Sutherland L.A., (2013). Adult Cranberry Beverage Consumers Have Healthier Macronutrient Intakes and Measures of Body Composition Compared to Non-Consumers: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2008. Nutrients. 5(12): 4938-4949.

Γράφει για τη Βιοφρέσκο:

Άννα Αδαμοπούλου
Τεχνολόγος τροφίμων ,MSc

Σύνδεσμος: https://biofresco.gr/blog/diatrofi/cranberries-o-kokkinos-thisavros-twn-mouron/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε

Επικοινωνία

Tο ιατρείο βρίσκεται στην Πάτρα επί της οδού Παναχαϊκου 32. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μάζι μας για οποιοδήποτε οδοντικό πρόβλημα και να κλείσετε ένα ραντεβού σχετικά με την αξιολόγηση και την δρομολόγηση της αποπεράτωσης του προβλήματος. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6944 741012 και με e-mail στο toothmedicalgr@gmail.com

Η φιλοσοφία μας

Η φιλοσοφία σε κάθε ιατρική πράξη είναι η ασφάλεια και η εξυγίανση τού ασθενούς. Γιά να πετύχουμε λοιπόν κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει εξατομίκευση τού συμβάντος και εί δυνατόν συσχέτιση τής νοοτροπίας τού ασθενούς με το πρόβλημα πού παρουσιάζει. Το αμέσως επόμενο θέμα υψίστης σημασίας και ασφάλειας είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την αναγκαία εξυγίανση τού ασθενούς, τα οποία σχεδόν πάντα έχουν ιδιαιτερες προδιαγραφές σχετικά με την εφαρμογή, την χρήση και την χρησιμότητά τους. Φροντίζουμε λοιπόν και προμηθευόμαστε τα πιό άρτια υλικά για την εκάστοτε περίπτωση τής οποίας αναλαμβάνουμε την ίαση. Επίσης ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για τον ασθενή είναι ο χρόνος, δηλαδή πόσο γρήγορα θα αποπερατωθούν οι οδοντιατρικές του εργασίες έτσι ώστε να περιοριστεί ο πόνος το συντομότερο και να αποκατασταθούν εκ νέου όλες οι υγιείς προδιαγραφές τού στόματος. Σε αυτά τα τρία ζωτικά σημεία λοιπόν στηρίζεται η φιλοσοφία μας.