Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδοντοφόρος κύστη (αίτια, διάγνωση, θεραπεία)

Τι είναι η οδοντοφόρος κύστη;

Η οδοντοφόρος κύστη είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος οδοντογενούς κύστης, ένας θύλακας γεμάτος υγρό που εμφανίζεται στο οστό της γνάθου και τους μαλακούς ιστούς. Σχηματίζεται πάνω από ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει, ή έχει ανατείλει μερικώς, συνήθως στους γομφίους και τους κυνόδοντες. Παρόλο που οι οδοντοφόρες κύστες είναι καλοήθεις, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως λοίμωξη, αν δεν αντιμετωπιστούν.


Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφόρου κύστης;

Μία μικρή οδοντοφόρος κύστη μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, αν μεγαλώσει σε διάμετρο πάνω από 2 εκατοστά, μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Οίδημα
  • Ευαισθησία των δοντιών
  • Αλλαγή στη θέση των δοντιών

Αν κοιτάξετε στο εσωτερικό του στόματός σας, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μία μικρή μάζα. Αν η οδοντοφόρος κύστη προκαλεί αλλαγή στη θέση των δοντιών, θα παρατηρήσετε να σχηματίζεται αργά κενό μεταξύ των δοντιών σας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οδοντοφόρου κύστης;

Η οδοντοφόρος κύστη προκαλείται από συσσώρευση υγρού πάνω από ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει. Η ακριβής αιτία της συσσώρευση αυτής παραμένει άγνωστη.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει οδοντοφόρο κύστη, όμως είναι περισσότερο κοινή σε άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οδοντοφόρος κύστη;

Οι μικρές κύστες συχνά δεν παρατηρούνται, παρά μόνο όταν υποβληθείτε σε μία οδοντιατρική ακτινογραφία. Εάν ο γιατρός παρατηρήσει ασυνήθιστη κηλίδα στην ακτινογραφία, μπορεί να ζητήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για άλλο τύπο κύστης, όπως ακρορριζική κύστη ή ανευρυσματική οστική κύστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν πρόκειται για μεγάλη κύστη, ο οδοντίατρος μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την οδοντοφόρο κύστη απλά εξετάζοντάς τη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οδοντοφόρος κύστη;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης. Εάν είναι μικρή, ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να την αφαιρέσει χειρουργικά μαζί με το πάσχον δόντι. Σε ορισμένες, περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει μία τεχνική που ονομάζεται “marsupialization”.

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη διάνοιξη της κύστης, ώστε να αφαιρεθεί το υγρό. Στη συνέχεια, εφαρμόζονται ράμματα στις άκρες της τομής ώστε να διατηρηθεί ανοιχτή, κάτι που αποτρέπει ένα νέο σχηματισμό κύστης.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της οδοντοφόρου κύστης;

Ακόμη κι αν η οδοντοφόρος κύστη είναι μικρή και δεν προκαλεί συμπτώματα, είναι σημαντικό να αφαιρεθεί για την αποφυγή επιπλοκών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τελικά μπορεί να προκαλέσει:

  • Λοίμωξη
  • Απώλεια δοντιών
  • Κάταγμα στη γνάθο
  • Αμελοβλάστωμα, ένας τύπος καλοήθους όγκου της γνάθου

Διαβίωση

Διαβίωση με οδοντοφόρο κύστη

Παρόλο που οι κύστες αυτές είναι συνήθως αβλαβείς, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με οποιοδήποτε οίδημα, πόνο ή ασυνήθιστες μάζες στο στόμα, ιδιαίτερα γύρω από τους γομφίους και τους κυνόδοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια οδοντοφόρος κύστη αντιμετωπίζεται εύκολα μέσω εκτομής ή marsupialization.

 

Βιολόγος ΒSc, MSc

από το Wiki Health

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε