Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεραπείες οδοντικών και στοματικών προβλημάτων

Ακόμα κι αν φροντίζετε καλά τα δόντια σας, θα πρέπει να κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό δύο φορές το χρόνο κατά τη διάρκεια μιας τακτικής επίσκεψης με τον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρος σας θα προτείνει άλλες θεραπείες εάν εμφανίσετε σημάδια ασθένειας των ούλων, λοιμώξεων ή άλλων προβλημάτων.

Καθαρισμοί

Ένας επαγγελματίας καθαρισμός μπορεί να αντιμετωπίσει όλη την πλάκα που μπορεί να ξέφυγε κατά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Θα αφαιρέσει επίσης την πέτρα. Αυτοί οι καθαρισμοί πραγματοποιούνται συνήθως από οδοντίατρο. Αφού αφαιρεθεί όλη η πέτρα από τα δόντια σας, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια οδοντόβουρτσα υψηλής ισχύος για να βουρτσίσει τα δόντια σας. Αυτό ακολουθείται από το νήμα και το ξέβγαλμα για να ξεπλυθούν τυχόν υπολείμματα.

Ο βαθύς καθαρισμός αφαιρεί την πέτρα πάνω και κάτω από τα ούλα, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια ενός συνήθους καθαρισμού.

Θεραπείες φθορίου

Μετά τον οδοντικό καθαρισμό, ο οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει θεραπεία με φθόριο, το οποίο είναι ένα φυσικό ορυκτό. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών σας και να τα κάνει πιο ανθεκτικά στα βακτήρια και τα οξέα.

Αντιβιοτικά

Εάν εμφανίσετε σημάδια λοίμωξης των ούλων ή έχετε απόστημα δοντιών που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα δόντια ή στη γνάθο σας, ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να απαλλαγείτε από τη λοίμωξη. Το αντιβιοτικό μπορεί να έχει τη μορφή έκπλυσης, τζελ, δισκίου ή κάψουλας. Τοπικό αντιβιοτικό τζελ μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στα δόντια ή στα ούλα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Γεμίσματα, στεφάνες και στεγανωτικά

Ένα γέμισμα χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση μιας κοιλότητας, ρωγμών ή οπών στο δόντι. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει πρώτα ένα ειδικό τρυπάνι για να αφαιρέσει την κατεστραμμένη περιοχή του δοντιού και στη συνέχεια να γεμίσει την τρύπα με κάποιο υλικό, όπως αμάλγαμα ή σύνθετο υλικό.

Χρησιμοποιείται μια κορώνα εάν ένα μεγάλο μέρος του δοντιού σας πρέπει να αφαιρεθεί ή να σπάσει λόγω τραυματισμού. Υπάρχουν δύο τύποι κορωνών: μια στεφάνη εμφυτεύματος που ταιριάζει σε ένα εμφύτευμα και μια κανονική κορώνα που ταιριάζει σε ένα φυσικό δόντι. Και οι δύο τύποι κορωνών γεμίζουν το κενό όπου εμφανίστηκε το φυσικό δόντι σας.

Τα οδοντικά σφραγίσματα είναι λεπτά, προστατευτικά επιχρίσματα που τοποθετούνται στα πίσω δόντια ή στους γομφίους, για να αποτρέψουν τις κοιλότητες. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα σφραγιστικό για τα παιδιά σας μόλις πάρουν τους πρώτους γομφίους τους, σε ηλικία περίπου έξι ετών, και πάλι όταν πάρουν το δεύτερο σετ των γομφίων γύρω στα 12.

Ενδοδοντία

Μπορεί να χρειαστείτε μία ριζική λύση, εάν η φθορά των δοντιών φτάσει μέχρι το εσωτερικό του δοντιού, έως το νεύρο. Το νεύρο αφαιρείται και αντικαθίσταται με γέμισμα από βιοσυμβατό υλικό, συνήθως ένας συνδυασμός υλικού από καουτσούκ που ονομάζεται γούτα-πέρκα και συγκολλητικό τσιμέντο.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι κυρίως γνωστά για το ρόλο τους στην πεπτική υγεία, αλλά νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα υγιή βακτήρια μπορεί να είναι ευεργετικά για τα δόντια και τα ούλα σας.

Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν την πλάκα και αντιμετωπίζουν την κακή αναπνοή. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη των καρκίνων του στόματος και στη μείωση της φλεγμονής από την ασθένεια των ούλων.

Ενώ απαιτούνται ακόμη μεγάλες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν πολλά υποσχόμενα. Μπορείτε να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή να τρώτε τροφές πλούσιες σε ευεργετικά βακτήρια, όπως γιαούρτι, κεφίρ και κιμί. Άλλα δημοφιλή προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν λάχανο τουρσί, tempeh και miso.

Αλλαγή καθημερινών συνηθειών

Το να διατηρείτε το στόμα σας υγιές είναι μια καθημερινή δέσμευση. Ένας οδοντίατρος μπορεί να σας διδάξει πώς να φροντίζετε σωστά τα δόντια και τα ούλα σας σε καθημερινή βάση. Εκτός από το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, η καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει στοματικό διάλυμα, ξεπλύματα από το στόμα και πιθανώς άλλα εργαλεία, όπως νήμα Waterpik.

Χειρουργική επέμβαση για οδοντικά και στοματικά προβλήματα

Οι στοματικές χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως πραγματοποιούνται για τη θεραπεία πιο σοβαρών περιπτώσεων περιοδοντικής νόσου. Ορισμένες οδοντικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να γίνουν για να αντικαταστήσουν ή να διορθώσουν τα χαμένα ή σπασμένα δόντια που προκαλούνται από ατύχημα.

Χειρουργικό πτερύγιο

Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης με πτερύγιο, ένας χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στα ούλα για να σηκώσει ένα τμήμα του ιστού. Στη συνέχεια απομακρύνουν τα βακτήρια κάτω από τα ούλα. Στη συνέχεια, το πτερύγιο ράβεται στη θέση του γύρω από τα δόντια σας.

Μεταμόσχευση οστών

Απαιτείται μεταμόσχευση οστού όταν η νόσος των ούλων προκαλεί βλάβη στο οστό που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού σας. Ο οδοντίατρος αντικαθιστά το κατεστραμμένο οστό με ένα μόσχευμα, το οποίο μπορεί να φτιαχτεί από το δικό σας οστό, ένα συνθετικό οστό ή από δωρεά οστού.

Μοσχεύματα μαλακού ιστού

Ένα μόσχευμα μαλακού ιστού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ούλων που υποχωρούν. Ένας οδοντίατρος θα αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού από το στόμα σας ή θα χρησιμοποιήσει έναν ιστό δότη και θα τον συνδέσει στις περιοχές των ούλων που λείπουν.

Εξαγωγή δοντιού

Εάν ο οδοντίατρός σας δεν μπορεί να σώσει το δόντι σας με κάποια χειρουργική επέμβαση, το δόντι πιθανότατα θα πρέπει να εξαχθεί.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε εξαγωγή δοντιών εάν επηρεαστούν οι τρίτοι γομφίοι. Μερικές φορές, το σαγόνι ενός ατόμου δεν είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει το τρίτο σετ γομφίων. Ένας οδοντίατρος συνήθως θα συστήσει την εξαγωγή δοντιών εάν προκαλούν πόνο, φλεγμονή ή άλλα προβλήματα.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα χαμένα δόντια που χάνονται λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Ένα εμφύτευμα τοποθετείται χειρουργικά στη σιαγόνα. Αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμα, τα οστά σας θα αναπτυχθούν γύρω από αυτό. Αυτό ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο οδοντίατρός σας θα προσαρμόσει ένα νέο τεχνητό δόντι, που ταιριάζει με τα άλλα δόντια σας. Αυτό το τεχνητό δόντι είναι γνωστό ως εμφύτευμα. Στη συνέχεια, το νέο στεφάνι προσαρτάται στο εμφύτευμα. Εάν αντικαθιστάτε περισσότερα από ένα δόντια, ο οδοντίατρος σας μπορεί να προσαρμόσει μια γέφυρα ώστε να χωράει στο στόμα σας. Μια οδοντιατρική γέφυρα αποτελείται από δύο στεφάνες στηρίγματος και στις δύο πλευρές του κενού, οι οποίες στη συνέχεια συγκρατούν τα τεχνητά δόντια μεταξύ τους και στη θέση τους.


Από το wikihealth.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Κακοσμία στόματος (Χαλίτωση) - Αιτίες, Διάγνωση, Θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι αντιμ ετωπίζουν κακοσμία στόματος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η δύσοσμη  αναπνοή είναι επίσης γνωστή ως χαλίτωση. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, ή να  είναι το αποτέλεσμα ενός υποκειμένου προβλήματος υγείας. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ή μία χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με την  Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία , τουλάχιστον 50% των ενηλίκων έχουν χαλίτωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοσμίας στόματος; Επιπρόσθετα με τη δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να παρατηρήσετε άσχημη γεύση στο στόμα σας. Εάν η γεύση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση και όχι σε παγιδευμένα σωματίδια τροφής, μπορεί να μην εξαφανίζεται, ακόμη και αν πλένετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Ποιες είναι οι αιτίες της κακοσμίας στόματος; Κακή στοματική υγιεινή Τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια της τροφής που παγιδεύονται στα δόντια ή το στόμα. Ο συνδυασμός βακτηρίων και αποσυντιθέμενης τροφής στο στόμα μπορε